Kedves Kutyabarát!

Az első kutyám egyszer csak odaszaladt hozzánk: ő volt Schnappi, egy édes kis keverékkutya. Nagyon megszerettem. Három kutyám van; ez is mutatja, hogy a kutyák iránti szeretetemet
mindmáig megőriztem.

Ezért a Happy Dog-nál mindent megteszünk azért, hogy egészséges eledelt gyártsunk a kutyák számára – bármekkora méretű, bármilyen igényű és korú kutyáról is legyen szó. Ahhoz, hogy a kezdetektől fogva Ön is a legjobbját nyújthassa, értékes tanácsokkal szolgálunk a kiskutyák egyedi táplálékához kapcsolódóan.

Szeretettel, Georg Müller

 

 

Happy Dog, Georg Müller
Georg Müller

Tulajdonos és ügyvezető
Happy Dog

Kiskutyák – tippek és trükkök az egészséges fejlődéshez

Kiskutyája így egészséges marad

A kutyák hosszú és elégedett
életéhez fontos a különböző életszakaszoknak és igényeknek megfelelő optimálisan meghatározott táplálás, amely a kiskutyákat ellátja mindazzal, amire az egészséges növekedéshez szükségük van.

A kiskutyáknak speciális igényeik vannak

Minden kölyöknek – különösen az első hónapokban – magasabb a fehérje- és zsírszükséglete. Emellett fontos még az ásványi anyagok kiegyensúlyozott aránya. Kiskutyáknak szánt komplett eledellel (pl. Mini Baby & Junior, Medium Baby, Maxi Baby) történő etetetésnél a túltáplálás (pl. kalciummal és D3 vitaminnal) elkerülése érdekében le kell mondani az ásványi anyagokat tartalmazó adalékokról stb.

Közepes és nagytermetű fajták esetén a betöltött 5-6. hónapot, (illetve a fogzást) követően ügyelni kell arra, hogy az eledel ne tartalmazzon túl sok fehérjét. Ebben a korban a fő növekedési szakasz már majdnem lezárult és a fehérjeszükséglet jelentősen csökken. A túl tartalmas táplálás árthat a csontoknak, ízületeknek és szalagoknak. Ezért javasolt ebben az életkorban a megfelelő mérsékelt fehérjetartalmú speciális fiatalkori táplálékra való átállás, pl. a Medium Junior, Maxi Junior formájában.

Kérje a Happy Dog csapat tanácsát

Happy Dog Service Center-ben dolgozó állatorvosaink is készséggel segítenek Önnek a táplálással kapcsolatos kérdésekben.

Mennyi táplálékra van szüksége a kiskutyámnak?

Az ideális táplálékmennyiség meghatározásakor különösen az átlagon felüli gyorsasággal fejlődő és ezáltal a „túl nagyra” nőtt fiatal állatok esetén kell az életkornak és fajtának megfelelő „elérendő súlyt” alapul venni, és nem annyira a pillanatnyi tényleges testsúlyt („valós súly”)! Ha egy túl nagy és nehéz kölyköt a tényleges súlyának megfelelően táplálunk, a további túl gyors növekedést támogatjuk.

Milyen gyakran kell etetnem a kiskutyámat?

  • 4 hónapos korig: 4 étkezés / nap,
  • 6 hónapos korig: 3 étkezés / nap,
  • Féléves kor felett: 2 étkezés / nap,

Napi egy vagy két étkezés javasolt egyébként a felnőtt kutyának is, mely során az étel mennyiségét az egyszerű felezés helyett adagokra is oszthatjuk pl. 1/3 adag reggel és 2/3 este (vagy fordítva). Sőt, a gyomorcsavarodás elkerülése érdekében van, aki legalább 3 étkezést javasol naponta.

Mikor kell átállni a „felnőtteledelre”?

  • Kistestű  fajtáknál (10 kg-ig) kb. 9-12 hónaposan lehet átállni a megfelelő „felnőtteledelre”.
  • Közepes termetű fajták esetén az átállás kb. 12-15 hónapos korban történik.
  • Nagytermetű fajták esetén a növekedés kb. 15-18 hónapos korra szinte befejeződik. Ezért náluk ebben az életkorban lehet „felnőtteledelre” váltani.

Az ezt követő eledelt fajtától, anyagcserétől és teljesítménytől függően kell kiválasztani (pl. Adult Mini normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára 10 kg-os testsúlyig, Adult Medium normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára 11-25 kg között, Adult Maxi normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára 26 kg felett).

Ha új lakója belép a házba, gondoljon arra, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon sok újdonságot kell megemésztenie. Már nem a megszokott környezetében van a testvéreivel és a régi családjával, és először az új gazdáit és az új környezetét kell megszoknia. Hagyjon neki időt!

Bármennyire is szereti négylábúját, lesznek idők, amikor úgy érzi majd, hogy elég volt belőle. Például, amikor a sokadik kedvenc cipőjét is szétrágta.
Ekkor már biztosan be fogja látni, hogy el kell kezdeni a kiskutya nevelését. A következő néhány tanács olyan alapvető és fontos pontokra szorítkozik, amelyeket a kölyökkutyának elsőként kell megtanulnia.

Szobatisztaság

A szobatisztaság egyike a legfontosabb dolgoknak, amit egy kiskutyának meg kell tanulnia, hogy a szőnyeget és az érintettek idegeit is megkímélje. Az első hetekben mindenesetre türelmesnek kell lennie. Néhány óránként vigye ki a kicsit, éjjelente is, ugyanis egy ilyen apróság még nem bír ki egy egész éjszakát.

A kiskutyák általában közvetlenül az alvás, evés után és játék közben vagy játék után végzik a dolgukat. Ha a szabadban kakil vagy pisil a kiskutya, boldogan és észrevehetően dicsérje meg. Ha bent éri tetten, hangosan mondja, hogy „Nem!”, majd vigye ki a kertbe. Ha ezután kint végzi el a dolgát, nagyon dicsérje meg. Ha a kiskutya már a tócsában áll, illetve a kupac már a szőnyegen hever, akkor pechje van – aki későn érkezik, annak büntetésből takarítania kell. Nem lenne értelme a kiskutyát utólag megszidni, a kiskutya már nem értené az összefüggést.

Gyere! vagy: mi is a nevem?

Ahhoz, hogy a kiskutya megtanulja, hogy hívják, szólítsa a nevén és ezzel egyidőben adjon neki eledelt. Többnyire nagyon gyorsan megtanulják a kicsik, hogy rájuk gondolunk, és a nevük elhangzásakor valami jó dolog várható. Néhány méterrel távolabb mehet az eledellel a kezében, közben szólítsa nevén a kiskutyát. Ha odamegy Önhöz, jöhet a jutalom.

A következő lépés az lenne, hogy olyankor mondja ki a nevét, amikor nem figyel. Ezzel elérkeztünk a következő fontos ponthoz: a kiskutyának meg kell tanulnia, hogy neki kell figyelnie Önre – és nem fordítva. A figyelmetlenségét használja ki arra, hogy elbújik, és onnan kiáltsa a nevét. Azonban ne menjen túl messzire. Ha a hívására odamegy Önhöz, bőségesen dicsérje meg. Megteheti azt is, hogy hangosan ujjongva elszalad előle, így ezzel is felkelti a figyelmét és Ön után szalad. Ekkor is jutalmazza meg étellel vagy játékkal, ha odaér Önhöz.

Nem!, Köpd ki!, Fúj!

Van néhány dolog, ami egy kiskutyánál még nagyon aranyos, felnőtt kutyánál azonban már nem. Ezért már kölyökkorban meg kell tanulnia a kutyának, hogy nem történik mindig minden az ő akarata szerint. Ezt a testvéreivel, anyjával és más idősebb állatokkal kapcsolatban is meg kell tanulnia és el kell fogadnia. Ne engedjen tehát mindig neki – Ön határozza meg, mit enged meg, és mit nem!
Ehhez azonban a kiskutyának előbb meg kell tanulnia, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy „Nem”.

Vegyen a kezébe egy jutalomfalatot és tartsa oda a kiskutyának. Ha el szeretné venni az eledelt, zárja össze a kezét, és mondja, hogy „Nem”. Rövid idő után nyissa ki a kezét és ismételje meg a játékot. Általában nagyon gyorsan megtanulják a kiskutyák, hogy mit jelent a „Nem”. Nyissa ki a kezét, és „Vedd el” felszólítással kínálja fel a kutyának a jutalomfalatot.  Nem kell sokáig várni arra, hogy a jutalomfalatot csak a „Vedd el” felszólításra vegye el.

Ha ez működik, növelje a követelményeket és tegye a jutalomfalatot a földre, maga elé. De vigyázzon, hogy kétség esetén Ön gyorsabb legyen, mint a kutya! Ismételje meg ezt a gyakorlatot újra és újra; először csak otthoni, ingerszegény környezetben, később kint is. Ha rendszeresen és következetesen gyakorolnak, anélkül, hogy kiskutyájának közben sikerélménye lenne, egy idő után a „Nem” jól fog működni a hétköznapi helyzetekben is.

Egy „Nem” létszükséglet lehet és segít a veszély elkerülésében.

Helyesbítés

Ha kiskutyája átlépi a helyes viselkedés határait, azt meg is kell neki mutatnia. Egyes esetekben elegendő lehet, ha nem vesz róla tudomást, például, ha az Önnel való társas érintkezés során túl erőszakos és vad. Ebben az esetben mondja neki világosan és érthetően, hogy „Fejezd be”, majd álljon fel, és menjen el. Így elveszti azt, ami az előbb még annyira fontos volt, és egyedül marad.

Mindenesetre, ha nem lenne elegendő, hogy félbeszakítja, vagy például éppen a már említett kedvenc pár cipőjét szedi szét, a figyelmen kívül hagyással nem megy sokra: kiskutyájának egy ilyen helyzetben teljesen mindegy, hogy Ön otthagyja-e vagy sem. Ebben az esetben világos felszólítás nélkül nem tudja félbeszakítani. Ez azonban egyáltalán nem baj, amíg Ön félreérthetetlenül, a helyzetnek megfelelően és azonnal cselekszik. Korlátozza a kutyát azzal, hogy közvetlenül felé megy, vagy fölé hajol és közben mereven nézi őt. Ha ez nem elég, bökje oldalba, vagy lökje fel. Ez keményebben hangzik és rosszabbul néz ki, mint valójában. Ha már látta, hogyan bánik egy idősebb kutya a kölykökkel, tudja, hogy ő sem finomkodik.

Cserébe a kiskutyák hamar megtanulják a leckét, és nem kell az egészet mindig újra megismételni. Ami az azonnali és félreérthetetlen cselekvést illeti, mi emberek még sokat tanulhatunk a kutyáktól! Olyan kiskutyát még nem láttunk, aki nem veszi figyelembe egy idősebb kutya félbeszakításra szólító jelzéseit, olyat azonban sajnos nem is ritkán látunk, aki az ember félbeszakításra szóló jelzéseit nem veszi komolyan. Önnek még egyszerű dolga van, és sok minden, ami most még aranyos, a felnőtt kutyák esetében egyáltalán nem az!

Fontos dolog ebben az összefüggésben, hogy a kutyák nem haragtartók. Ebben is lenne mit tanulnunk a kutyáktól. Nincs értelme hosszabb ideig figyelmen kívül hagyni a kiskutyát, sőt – épp ellenkezőleg – árthat a kutya-ember kapcsolatnak. A megrendszabályozott „békülési kísérletének” elfogadása különösen fontos és erősíti a kutya Önbe vetett bizalmát.

Keresés