Kutyája így jól fogja magát érezni.

A felelősségteljes gazdik újabb és újabb kérdéseket tesznek fel nekünk, amelyeket összegyűjtöttünk és megválaszoltunk. Tudja meg, hogy kutyája mitől lesz egészséges és boldog – a tápláléktól kezdve a gondozásig.

Használja ki nyugodtan további ajánlatainkat is: kérjen személyes tanácsadást vagy vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálati részlegünkkel. Üdvözöljük a kutyabarátok világában!

Dog guide

Miért olyan különleges a Happy Dog szárazeledel?

Kizárólag a minőségi szárazeledel biztosítja a természetes összetevők ideális sokszínűségét, különböző állatok kiváló, jól emészthető húsával, nagymértékben feltárt gabonafajtákkal, hatékony gyógynövényekkel, értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel. A speciális receptúrák biztosítják az egyes kutyák egyéni igényeinek célzott kielégítését. Szárazon, de természetesen áztatva is adható! Érdemes még tudni: egy minőségi szárazeledel ráadásul egyértelműen olcsóbb, mint egy konzerves eledel.

Mennyi változatosságra van szüksége egy kutyának a táplálkozás terén?

Tulajdonképpen még a legsikeresebb „ragadozó” sem tud a természetben túl változatosan étkezni: ahhoz ugyanis, hogy az egész falkát el tudja látni, előnyben részesíti a nagy zsákmányállatokat – és ezekből sem túl nagy a kínálat. Adott esetben természetesen egy ragadozó sem utasít vissza egy kis változatosságot egy kisebb zsákmányállat elejtése vagy különböző növényi táplálékok elfogyasztása által.

A Happy Dog receptúrái a természet által nyújtott sokszínűséget utánozzák a hozzávalók optimális kombinációjával. További változatosságot kínálnak a kutyáknak a jutalomfalatok vagy rágcsálnivalók, amelyeket a főétkezések mellett adhat.

Ésszerű és szükséges lehet időről időre változtatni az eledelen: pl. a növekedés, a vemhesség és a szoptatás ideje alatt, vagy ha télen látványosan kevésbé aktív a kutya, mint nyáron, stb. Azonban nincs szükség csak a változatosság miatti gyakori eledelváltásra. Ellenkező esetben „finnyássá” tehetjük a kutyát, vagy ronthatjuk az érzékeny állatok közérzetét.

Mi a helyes eledelmennyiség?

A javasolt eledelmennyiség kiszámításához a kutya pillanatnyi és ideális súlyát kell figyelembe vennünk. Túlsúly esetén az eledelmennyiséget jelentősen csökkenteni kell és/vagy zsírszegény étrendre kell átállni. Sovány és aktív állatok valamivel több eledelt kaphatnak.

Hányszor kell etetni egy felnőtt kutyát?

Napi egy vagy két étkezés javasolt a felnőtt kutyának, mely során jó megoldás lehet az is, ha az étel mennyiségét az egyszerű felezés helyett különböző mennyiségű adagokra osztjuk, pl. 1/3 adag reggel és 2/3 este (vagy fordítva). A gyomorcsavarodás elkerülése érdekében a veszélyeztetett fajoknak 2, jobb esetben 3 étkezést javaslunk naponta!

Mire kell ügyelni az eledelváltásnál?

Ideális esetben az eledelváltásra több napot (3-4) kell szánni, hogy a szervezet megszokja az új eledelt és a valószínűleg teljesen eltérő receptúrát. Ennek során minden étkezésnél egy kicsivel többet keverjünk az új eledelből a régihez. Fiatal, idősebb, érzékeny emésztésű vagy beteg állatoknál szerencsésebb különösen kímélő módon több mint 7 (- 14) napot szánni az átállásra!

Mi a teendő a kényes állatoknál?

Egyes kutyák szeretik a változatos táplálékot. De: az etetésnél mindenképp következetesnek kell maradnia, mert az etetés szorosan összefügg a neveléssel. Aki az etetés során túlságosan engedékeny és állandóan új eledelt ad vagy az eledelt „finomítja”, az nemcsak finnyás kutyát „nevel”, hanem gyakran problémás kutyát is!

Súlyproblémák

A kutyám túl sovány. Mit tehetek?                  

Ebben az esetben ugyan ésszerű lehet magas energiatartalmú eledelt adni, viszont a magas fehérje- és zsírtartalmú „nagy teljesítményű eledelek” gyakran nem segítenek. A sok fehérje úgy hathat az arra hajlamos állatokra, mint a „zab a lóra”! Az állatok még „nyugtalanabbak” lesznek és a tartalmas táplálék ellenére nem híznak. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy inkább a nem olyan tartalmas eledelből adjon nagyobb mennyiséget és/vagy ezt egyszerűen egészítse ki zsiradékkal (napraforgóolaj vagy sáfrányolaj stb. formájában) és így tegye kiadósabbá az adagot!

Azt hiszem, a kutyám túl kövér. Mit kell tennem, hogy lefogyjon?

1. Testsúly kiértékelése
Az állat testsúlyának pontos meghatározására szolgál a mérés mellett a testzsírszázalék meghatározása a törzs bizonyos „csontos pontjainak” (borda, gerincoszlop, lapocka, medencecsont) kitapogatásával. Ideális esetben ezek
a csontos pontok könnyen kitapinthatók és a csípő jól látható. Hosszú szőr esetén ajánlott ujjbeggyel a simogatás irányával ellentétesen a bőrig előretapogatózni.

2. Súlycsökkentés
Ahhoz, hogy súlycsökkenést érjünk el, fontos lenne diétás étrendre átállni, amelynek ugyan alacsonyabb az energiatartalma, mégis eltelíti és minden fontos tápanyaggal ellátja az állatot. Mindezt a csökkentett szénhidrát- és mérsékelt protein- és zsírtartalmú és a sokkal több ballasztanyagot tartalmazó speciális receptúrák biztosítják. A fehérje- és zsírösszetevőknek súlycsökkentő diéta esetén kiváló minőségűeknek kell lenniük (Happy Dog Fit & Well Light Calorie Control).
A napi eledelmennyiséget ugyan az aktuális testsúly alapján kell meghatározni,
de mindig a kevesebbre kell törekedni, és ideális esetben pontosan le kell mérni az adagot. A testsúly csökkenését követően az eledelmennyiséget megfelelő mértékben újra csökkenteni kell. Ehhez az állatot legalább kéthetente le kell mérni. Tanácsos mindemellett lehetőleg kevés, illetve kevésbé tartalmas jutalomfalatot és rágcsálnivalót kínálni. Mivel sok kutyánál a napi mozgás alig több egy óránál, az állat súlyának csökkentése, és jó közérzete érdekében nagyon hatékony megoldást jelent a több mozgási lehetőség biztosítása. A mozgás jellegét idősebb vagy beteg kutyák esetén természetesen a testi lehetőségekhez kell igazítani.

3. Súly megtartása
Amennyiben sikerült elérni a kívánt testsúlyt, annak megtartása érdekében javasolt megfelelő étrendre átállni, amely könnyű, ám mégis ízletes és telítő (Happy Dog Fit & Well Light Calorie Control).
A lépésenkénti átálláshoz kb. 2-4 hetes időszakot javaslunk, hogy kutyája hozzászokhasson az alacsonyabb nyersrost- (ballasztanyag-) tartalomhoz. A receptúra alacsonyabb zsírtartalma megfelelő mozgás és a jutalomfalatok tudatos beosztása mellett optimálisan beállítja az elért testsúlyt. A testsúly rendszeres ellenőrzése és az eledel és a jutalomfalatok mennyiségének ellenőrzése hozzájárul az elért ideális testsúly tartós megtartásához.

Bőr és szőrzet

Kutyámnak bőrproblémái vannak. Mit tehetek ez ellen?

A bőrproblémának sajnos nagyon sok, nagyon különböző oka lehet: túl nagy fehérjeadagok, a létfontosságú zsírsavak hiánya (egyoldalú táplálás, hiányos táplálás, anyagcserezavar miatti hiányos tápanyagfelvétel), az eledel és a jutalomfalat összetevői, parazitafertőzés, bakteriális bőrfertőzés, allergia, szervi megbetegedések (vese, máj stb.) és így tovább.
 
Ezért nem tudunk általános ajánlással szolgálni. Az eledelváltás nagyon pozitív hatást eredményezhet, ha az eddigi eledel nem fedezte teljesen a kutya valós szükségletét. Mindemellett a megfelelő eledel kiválasztásában nagy segítséget jelent egy szakember tanácsa.

Amennyiben a problémák állandósulnak, nem szabad kísérletezni, hanem fel kell keresni egy bőrproblémákra specializálódott állatorvost, hogy az okokat pontosan meghatározza és célzottan tudja kezelni a problémát. Az eledelváltás ebben az esetben általában nem elegendő.

A kutyám gabonaallergiában szenved?

A bizonytalan és makacs emésztési és bőrproblémák mögött  gabonaallergia is állhat. Ilyen gyanú esetén azt javasoljuk, hogy válasszon gabonamentes eledelt, például a Happy Dog Sensible Nutrition AFRICA-t. Figyelem: feltétlenül ügyeljen arra, hogy ilyen esetben mellékesen se adjon gabonatartalmú eledelt vagy jutalomfalatot kedvencének! Mivel az AFRICA-t normál aktivitású felnőtt kutyák számára fejlesztettük ki, viszonylag fiatal és aktív állatok esetében valamivel nagyobb eledelmennyiséggel kell számolni

Emésztés

A kutyámnak gyakran vannak emésztési problémái. Mire kell figyelnem az etetés során?

Sajnos nem tudunk általános tanácsot adni, mert az emésztési problémáknak túl sok különböző oka lehet:
kenyéririgység, stressz, gyomor-, bélfertőzések, máj- /vesebetegségek, hasnyálmirigyproblémák, ételallergia, táplálék-összeférhetetlenség, emésztési zavarok (gyomor-bél tevékenységének zavara), fejlődési rendellenességek (pl. a nyelőcső => „rossz hányás”), bélelzáródás, idegen test, ritkán: mérgezés, daganatos betegség és így tovább.
 
A különösen könnyen emészthető eledelre (pl. Happy Dog Adult Medium vagy Supreme Sensible Neuseeland) való átállás első lépésként jónak számít. A sok különböző ok miatt a megfelelő eledel kiválasztásához kérje szakember tanácsát.

Amennyiben a kutya közérzete romlik és/vagy a problémák újra jelentkeznek, inkább ne vesztegesse hiába az időt, hanem haladéktalanul vigye állatorvoshoz kutyáját. Ez leginkább a viszonylag fiatal és idősebb kutyákra érvényes. Ilyenkor sokszor kiegészítő kezelésre és speciális étrendre is szükség van. Egyébként, ha már megvan a diagnózis, sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő eledelt.
 
Egy általános tanácsot azonban tudunk adni: lehetőleg ne váltson eledelt feleslegesen, ha megtalálta a megfelelő tápot. És: a jutalomfalatokból is inkább kevesebbet, cserébe viszont jól emészthető fajtát válasszon, és lehetőleg ne kísérletezzen!

Fogak

Hogyan járulhatok hozzá ahhoz, hogy a kutyám fogai egészségesek legyenek?

A leghatékonyabb módszer a rendszeres fogápolás, éppúgy, mint az embernél! A szárazeledel is ideális a fogápoláshoz és a fogazat erősítéséhez. Az arra hajlamos állatoknál nem akadályozható meg teljesen a fogkő a szárazeledellel, kialakulása azonban sokszor késleltethető. Fontosabb szempont, hogy a nagyobb krokettek szétrágása jótékony hatással van a fogágyra, és segít a fogak kilazulásának megelőzésében!

Melyik eledel a legmegfelelőbb kölyökkutyám számára?

Egy kölyökkutya és/vagy fiatal kutya szükséglete a növekedési szakaszban nagymértékben függ attól, hogy a kutya mekkorára nő, ill. milyen nehéz lesz felnőtt állatként.

Legyen az kistestű vagy nagytestű kutya, a növekedés az első hónapokban a leggyorsabb. Ezért az első hónapokban különösen fontos a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelően magas fehérje- és energiatartalom.

Kistestű fajták esetén (kb. 10 kg-ig) a különösen gyors anyagcsere miatt a fogváltás után is csak csekély mértékben változik a szükséglet. Ezért számukra kölyökeledelt kell biztosítani kb. 9-12 hónapos korig, míg fel nem nőnek.

Más a helyzet a közepes és nagytermetű fajtáknál: az egészséges és erős izmok, szalagok, inak és ízületek kialakulása, valamint a fényes szőrzet érdekében nekik is megfelelő mennyiségű fehérjére van szükségük. A fogváltás befejeztével (kb. 5-6 hónapos korban) azonban lassan, de érezhetően csökkenni kezd a fehérjeszükséglet. A túlzott fehérje- és energiaellátás ebben az időszakban anabolikus hatást válthat ki, és ennek következtében jelentős növekedési zavarokat okozhat. Erre az esetre javasoljuk a 2-fázisú táplálást: először fehérjében gazdag kölyökeledelt, majd a fogváltást követően lassú átállást egy kevésbé tartalmas Junior eledelre. Ez a 2-fázisú etetés a legjobb megoldás arra, hogy a nagyobb termetű, növésben lévő kutyák tényleges szükségleteit biztosítsa. Így visszafogott táplálás mellett jelentősen javíthatja a nagyobb termetű kutyák felnevelésének biztonságát.

Mivel és milyen gyakran kell etetni egy kölyökkutyát?

Nagyjából 4 hetes koruktól a kölyökkutyák már szeretnének valamit „rágcsálni a foguk közt”. Ez az az időpont, amikortól az anyatejet már kutyaeledellel és vízzel lehet kiegészíteni.

Az átálláshoz sok idő kell: naponta kb. 4-6x Happy Dog Baby Milk Probiotic, FlockenVollkost (kölyökpép) vagy beáztatott pürésített kölyökkrokett adása frissen bekevert kis adagokban. Kb. 8 hetes korukra a kiskutyák már csak 3-4-szer (cserébe viszont nagyobb adagokat) kapnak enni naponta. Féléves állatokat naponta kb. 2x kell etetni.

Az optimális eledelmennyiség függ a kölyök korától, súlyától és az anyagcseréjétől. Az etetési javaslat nagyon jó támpont. Az egyéni eledel szükséges mennyisége azonban eltérhet ettől. Ne lépje túl az ajánlott eledelmennyiséget, és ne adjon túl keveset, hogy elkerülje a túl- vagy alultáplálást! Ha valamiben bizonytalan, a legjobb, ha időben kikéri egy szakember véleményét.

Mikortól lehet a kölyökkutyáknak „felnőtteledelt” adni?

A kistestű fajtáknál kb. 9-12 hónapos korban kell átállni a „felnőtteledelre” (pl. Mini Adult).

Nagyon nagytermetű fajtáknak a fogzásig magas a fehérjeszükségletük. Ezért a nagyobb testű fajtákhoz tartozó kölykök először „igazi” kölyökeledelt kapnak. Csak amikor a 6. hónaptól csökken a fehérjeszükséglet, akkor kerül bevezetésre egy speciális fiatalkori kutyaeledel (2. fázis). A testi fejlődés kb. (15-) 18 hónapos korra nagyjából lezárul. Ezután kerül sor a „felnőtteledelre” való átállásra.  Szükség esetén –  pl. „dundi kutyáknál” –  már valamivel hamarabb át lehet állni a Happy Dog Adult eledelre.

Mikortól számít a kutyám idősnek, és mivel etethetem az idős kutyámat?

Az életkor előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy az eledel különösen kíméletes legyen. A kb. 10 éves kor feletti kutyák számára ezért speciális Senior termékeket kínálunk: a Happy Dog Supreme Senior-t és a NaturCroq Senior-t. Nagyon nyugodt idősebb kutyáknál szükség esetén Happy Dog Light 2 is keverhető a „Senior” eledellel a túlsúly elkerülése érdekében. A rendszeres állatorvosi vizsgálatok pedig segítenek a kor miatt kialakuló gyengeségek időben történő felismerésében.

Keresés